For in dreams , we enter a world that's entirely our own.

Bacalaureat 2015

                             Dragi cititori,
Stiu ca a trecut din nou ceva timp de cand nu am mai scris , dar din nou a aparut ceva care mi-a sfarsit complet tot cheful de a scrie… Mai concret nu am avut timp din cauza unei probleme mai grave , bacalaureatul.. sau cum este numita de unele persoane ” Trecerea  catre maturitate” . Sunt foarte incordat si stresat  pe tema aceasta, totul e mult prea  tensionat pentru noi ca si elevi, chiar daca eu sunt pe un profil care nu implica atata invatat, mi se pare putin absurd ca noi elevi sa ne decidem viata  pe care o vom urma doar datorita unui test.. La ce rost atunci sa mai inveti la materii precum : latina,franceza sau modulele ? Cand tu esti un elev care are un profil de tehnic care da din matematica , romana  si o proba la alegere chimie , biologie , fizica? Si inca ceva pentru ce naiba sa dai la biologie , cand tu nu faci decat 2 ani de zile ? Nu era mai ok sa dai din geografie daca tot o inveti si faci inca 4 ani  la liceu, nu e mai bine asa ?Oricum totul este o mare prostie , invatam prea mult in tara asta degeaba, e ok sa ai cateva cunostiinte despre alte lucruri ca sa porti o discutie, dar daca tie nu-ti place o materie de ce esti silit sa o inveti ?Totul ar trebui sa se bazeze pe alegerile elevilor, daca ei vor sa urmeze o cariera spre medicina sa aiba mai multe ore de curs la biologie, chimie, si practica! Si nu doar cand ajungi la o facultate ci inca din generala, mici experimente supravegheate de catre invatator si un ajutor. Tara asta are nevoie de un nou stil de invatat ca sa putem deveni mai buni , mai eficienti , pierdem zilele degeaba invatand materii care nu ne sunt folositoare, pana si matematica este putin cam prea mult pentru cei carora nu le plac. De exemplu in generala am avut mari probleme sa o inteleg cand eu faceam o ora de curs geometrie si in urmatoarea zi faceam algebra , deja ma duceam naiba , nu mai stiam ce formula  trebuia sau ce sa calculez, eram debusolat.
Revenind la tema principala pe care doream sa o abordez, adica bacalaureatul, sunt de parere ca anul acesta sau facut cateva schimbari destul de aiurea, aceea de a muta elevii in alte licee din alte orase sau sate. E foarte aiurea , adica copilul acela daca sta la 40 de km de  orasul unde trebuie sa se prezinte  , el fiind si obosit de la invatat , mai este nevoit sa se trezeasca si cu 4 ore inainte ca sa ajunga la timp. Stupid si fara pic de creier a fost data aceasta veste, si nu este asigurat nici macar transportul, e cam ciudat sa mai dai si bani pentru a te duce sa dai bacul intr-un alt oras , cand era mai usor, mai frumos sa dea fiecare la centrul unde a invatat. Dar nu , le este prea lene profesorilor care primesc bani ca sa supravegheze sa se duca la locul respectiv, si nu primesc putin , plus ca o sa mai fie sigur cate un smecher care sa sopteasca la elevii cunoscuti.
Consider ca totul este foarte prost organizat , nu a fost gandit in favoarea elevilor, a viitorului tarii…
Imi este rusine de cei care se ocupa de invatamant. Primesc banii degeaba, la vremea lor bacul era cu mult diferit de al nostru.
Facand o pauza la parerea mea, si la tot dezgustul pe care il am pentru cei care se ocupa de invatamant, consider ca anul acesta nu o sa avem asa o mare supriza la bac. In ultimii ani am avut poezie la bac, dar de anul trecut , de cand s-a introdus simularea pentru clasele 11 si 12 au dat un mic ajutor elevilor. De exemplu , anul trecut a fost la simulare pentru clasa a 11 caracterizarea unui personaj apartind unei opere de gen dramatic, iar la clasa 12 a picat Ion si cu inca o opera posibil Mara. Ceea ce vreau sa evidentiez , este faptul ca in vara a picat poezie , adica Eminescu la profil tehnologic si real , iar la uman Ion Barbu , Nichita Stanescu si Tudor Arghezi. Deci foarte interesant treaba asta , iar acum eu am zis ca la simulare cand am postat in martie cu o zi sau doua inainte , am spus ca va pica poezie, Plumb ,Corola sau Testament, si a picat chiar Plumb cu Eminescu , iar la  uman Arghezi si Blaga foarte fain… Pentru anul acesta la examenul de bacalaureat am in gand  ca o sa pice o opera apartinand genului dramatic sau epic, cu alte cuvinte am in minte 3 opere:
-Enigma Otiliei- de George Calinescu(Roman obiectiv, realist , modernist)
-Ion- de Liviu Rebreanu( Roman  obiectiv, tradionalist, realist si social)
-Moara cu noroc- de Ioan Slavici(
Nuvela psihologica, realist si obiectiva)
Si totusi , avand in vedere ca celor de clasa a 8-a le-a picat basm , as merge si pe ideea ca e posibil sa fie:
-Povestea lui Harap-Alb(Basm cult)

31 responses

  1. Reblogged this on RezultateBac.

    8 iulie 2015 la 5:51 pm

  2. Probleme arzătoare la ordinea zilei, Reyndor! Ca şi elev (!) nu trebuie să-ţi faci griji de un singur lucru: anul acesta nu elevii se duc la 40 de km de şcoala unde au învăţat ca să dea bacul , ci lucrările vor fi duse la corectat în alt judeţ decât unde cu onor îţi vei etala cunoştinţele în scris!
    Baftă!

    26 iunie 2015 la 7:57 pm

    • Multumesc frumos 😀 ! Si imi puteti spune Razvan, draga doamna! Si cand am zis ca elevii se vor duce la 40km sau mai mult , faceam referire atat la mine cat si la alti elevi care trebuie sa mearga la resedintele de judet sau la un alt oras pentru ca sunt prea putini elevi care dau bacul anul acesta. Multumesc pentru incurajare si toate cele bune 😀 !

      26 iunie 2015 la 10:37 pm

      • Răzvan, cum a fost la Bac?

        4 iulie 2015 la 11:55 pm

        • La romana perfect ,a picat Enigma otiliei , harap-alb si morometii. La matematica iar a fost destu; de bine , iar la bio nu sunt foarte sigur daca am facut prea bine.. Ma astept la note mari 7-8.. Dar sa vedem ce parere au si cei care corecteaza 😀 Maine pe net vor fi afisate rezultatele 😀 Iar marti vor fi afisate la scoli

          5 iulie 2015 la 1:29 pm

  3. Dar de Nichita ce zici? Sau de Marin Preda? Eu mizez pe ce doi! 😀

    26 iunie 2015 la 11:35 am

    • M-am gandit la cei doi, dar e putin probabil sa pice la profilul meu, dar uman sunt destule sanse sa pice nichita sau chiar baltagul avand in vedere ca l-au adaugat iar in programa. Si nu as prea miza pe Marin Preda de data aceasta, nu a fost dat in ultimul timp si nu cred ca se va da nici acum , probabil in toamna sa fie :)))

      26 iunie 2015 la 12:51 pm

  4. Succes la examen si multa atentie. Nu te stresa si nu te grabii.
    Si in privinta subiectelor, stai chill. Nu ai cum sa prezici subiectul III. Se propun 10 variante si dintre acestea se alege una singura; orice e posibil sa pice: genul epic, liric sau dramatic. Pe langa genuri, elevilor care nu au invatat le va pica si fata. Dar asta e. Nu toti trebuie sa dea la facultate.
    Inca o data succes la examen si in viata.

    26 iunie 2015 la 7:42 am

    • Multumesc frumos, oricum contez pe genul dramatic si epic anul acesta. Si subiectul 3 este cam greu , plus ca se acorda putine puncte, iar eu avand un scris destul de urat o sa fiu depunctat. Totusi va multumesc pentru sustinere 😀

      26 iunie 2015 la 12:49 pm

      • De trei ani încoace s-a dat numai gen liric. Şi eu am sperat anul trecut că nu va pica poezie… Orice e posibil! 😉

        26 iunie 2015 la 1:08 pm

        • Pai stiu.. Dar anul trecut s-a introdus simularea.. De asta banuiesc ca anul acesta sa pice gen epic sau dramatic.. Si da, e posibil sa pice gen liric, avand in vedere ca anul acesta au sarbatorit ziua lui Lucian Blaga si a lui Tudor Arghezi…

          26 iunie 2015 la 3:14 pm

          • Nu te ghida după sărbătorire. 😉 Se aleg la întâmplare subiectele.

            26 iunie 2015 la 4:34 pm

            • Si Eminescu a avut un noroc stupid de a picat 3 ani la rand plus simularea de anul acesta 4.

              26 iunie 2015 la 6:25 pm

              • Măi.. Orice ar pica voi trebuie să fiţi pregătiţi şi să aveţi puţin habar în legătură cu opera respectivă. Să fie în bafta voastră. 🙂

                26 iunie 2015 la 8:39 pm

                • Iti sunt recunoscator pentru toate vorbele spuse si pentru sustinere 😀 !

                  26 iunie 2015 la 10:38 pm

                  • Cu cea mai mare plăcere. Spor la repetat (că de învăţat, ai avut timp).

                    27 iunie 2015 la 8:32 am

                    • 😀

                      27 iunie 2015 la 1:49 pm

  5. Bacalaureatul sau examenul de maturitate, nu are nimic in comun cu maturizarea, care este un proces profund al constientizarii. Faptul ca programa scolara, ca materile de studiu, ca modul de predare este anacronic, este lipsit de criterii de promovare a creativitatii, autenticitatii, spontaneitatii, este de la sine inteles. Ce vedem ca se petrece in invatamant, este JALNIC, este o crima cu efecte pe termen mediu si lung. Ramane ca fiecare in parte sa realizeze ca numai prin EL INSUSI, prin efort propriu, prin devotiune pentru adevar, libertate si iubire, poate sa se desavarseasca ca OM. Nu recunosc o alta realizare.

    25 iunie 2015 la 10:26 pm

    • Domnul Calin , este adevarat ca nu are nimic in comun bac-ul cu maturitatea, dar este totusi un impas , care te face sa te gandesti asupra viitorului tau. Si da toti se plang in invatamant ca picam noi ca elevi bac-ul. Pai dar ce vina avem noi , ca ei fac schimbari mereu , ba adauga ceva in programa , ba o scot. Nu este corect din partea lor, macar sa ne spuna ca ne da toata materia si am incheiat discutia. Nu sa faca jocuri din astea cu noi. Prin efortul meu proriu daca o sa trec cu bine de acest examen , voi avea un impact asupra viitorului invatamantului prin orice mijloace. Nu vreau ca si urmasii mei sa aiba probleme cu acest gen de invatamant stupid si fara pic de logica. Ne deruteaza prea mult, si ne strica.

      25 iunie 2015 la 11:47 pm

      • Tinerii fiecarei generatii au fost si sunt victime ale unor parinti , care la randul lor au fost victime ale altor parinti…. Educatia este o stafeta otravita predata cu inconstienta si obstinatie de la o generatie la alta. Acesta este un FAPT de la care trebuie plecat.
        Eu incerc sa explic pe blog mecanismele care au determinat existenta acestui fapt, dar este nevoie ca FIECARE in parte sa CONSTIENTIZEZE in nume propriu realitatea, sa iasa din turma cu ORICE risc, deoarece nu exista risc mai mare decat ratarea vietii, a fericirii. TOATE sistemele, fie ca vorbim de cele politice, sociale, religioase, sau economice, au FALUMENTAT, iar falimentul lor este certificat de realitate, de lumea noastra profund egotica, cu tot ce inseamna acesta : lacomie, violenta, lipsa de scrupule, exploatare, confuzie, suferunta, s.a.m.d. Nu este simplu, cu toate ca este NATURALA aceasta normalizare a vietii cladita pe principile unitatii, colaborarii, adevarului, libertatii, IUBIRII. Tinerii, la care INCA ego-ul nu s-a cimentat, pot fi promotorii acestei necesitati. Faptul ca „simti” responsabilitatea unei astfel de actiuni, este foarte bine. NUMAI de tine depinde sa fi OM sau …turma. Repet, nu este usor pentru ego…vei fi marginalizat, vei fi impiedicat, nedreptatit, dar ORICUM toate acestea si multe alte umilinte se petrec atunci cand faci parte din turma. Sa nu crezi ca , asa zisii conducatori politici, economici, sau spirituali, nu fac parte din turma?! Ei fac parte din turma exploatatorilor. Toti cei aflati in afara adevarului, libertatii si iubirii, in afara acestei triade care functuoneaza ca TOT, sunt TURMA. Creativitatea, autenticitatea, spontaneitatea nu exista decat in afara turmei, ca expresie a individului, adica a persoanei indivizibile, a unui OM INTREG.

        26 iunie 2015 la 5:29 am

        • Bine spus, domnule Calin! Dar „turma” are nevoie de cineva care sa incerce sa le deschida ochii, eu cred ca datorita sistemului copii se razvratesc si incearca sa iese din normal. De aceea avem tot mai multe cazuri in care copii se lasa de scoala si pleaca la munca. Ei vor ceva care sa le scoata in evidenta aptitudinile. Consider ca tot ce spune-ti dumneavoastra este corect si bine punctat, dar avem nevoie de putina publicitate ca sa scoatem in evidenta ceea ce spuneti. Eu sunt sincer mahnit de schimbarile pentrecute in societate. Si parinti nostri nu au nici o vina ca nu au puterea de a schimba lucrurile pe care doar cretini o au. Ati spus dumneavoastra ca doar cei care ies din turma sunt persoane intregi, pai putin eronat, si dumneavoastra cum si eu facem si acum parte din turma. Dar de ce ? Pai motivul e simplu , noi nu incercam sa indepartam pe nimeni de langa noi , si incercam sa purtam discuti si sa ne rezumam la ceea ce putem face doar in public. Dar in privat suntem diferiti, abordam altfel totul. Nu pot spune concret daca dumneavoastra faceti exact cum am zis eu , dar totusi eu cred ca nu va expuneti ideeile oricarei persoane care este in contradictoriu cu ideeile si principile dumneavoastra despre viata si despre cum ar trebui totul sa functioneze. Altfel stiti si zicala aceea ” Prostii ii numesc nebuni pe cei care nu-i inteleg” Dar oricum va multumesc inca o data pentru parerea care o aveti si este o deosebita placere sa pot conversa cu dumneavoastra!

          26 iunie 2015 la 3:14 pm

          • Dragul mei…fiecare reprezentam o experienta de viata unica. Viata mea, viata ta, a celorlalti…nu este relevanta decat pentru cel in cauza.
            Eu am iesit din turma, niciodata nu am facut parte cu adevatat din turma, chiar daca aparent am fost alaturi de ea…”Iesirea” din turma este de natura psihologica, este reprezentata de atitudinea ta fata de viata , de modul cum traiesti. Am fost in conflict cu parintii, cu scoala, cu societatea…care incercau cu totii sa ma inregimenteze. Am fost si sunt un rebel, care in regimul celalat s-a refugiat in sport, in activitati care nu atrageau dupa sine cooptarea in sistem. Acum traiesc la tara, intr-o izolare asumata, dar nu sunt „singur” prihologic, spiritual. Muncesc pamantul, am livada,stupi, sera, gradina, ogor, iar sistemul nu are purerea decat sa-mi impoziteze munca. Am simpatizat cu meritocratia, o miscare care propune un sistem corect, am vorbit la tv. si mi se asculta telefoanele de catre servicii. Daca as avea audienta mai mare, daca ceea ce spun eu ar determina o „miscare”, crezi ca as mai fi lasat sa spun?! Sistemul este vigilent, se apara cu cerbicie, din cauza ca reprezinta o minoritate nesemnificativa ca numar. Puterea sistemului consta in manipulare, in dezbinare, in santajarea celor multi si inconstienti.
            Parintii nostru, ca si parintii parintilor nostri poarta vina faptului ca au dormit , ca dorm si dupa cum vad …vor dormi in continuare. Eu nu vorbesc despre o revolutie violenta, de o schimbare de „putere”, eu vorbesc despre necesitatea unei revolutii spirituale profunde, interioara, singura capabila sa schimbe din temeli o lume profund corupta, neiubitoare, violenta. Pana „atunci” , este nevoie ca fiecare sa SIMTA, sa simta NEVOIA devotionala de a nu mai accepta sa fie un sclav inert, o carpa de sters praful in mainile exploatatorilor, o rotita inconstienta intr-un mecanism, sa devina OM INTREG. Sistemul …este fiecare din noi si responsabilitatea pentru aceasta situatie in care se afla omenirea ne apartine in TOTALITATE. Repet, cand te hotarasti sa fii TU INSUTI, inseamna ca iti asumi sa fi marginalizat. Societatea are nevoie de scalvi nu de …OAMENI.

            27 iunie 2015 la 6:59 am

            • Foarte adevarat, dar ce uitati dumneavoastra este faptul ca oamenii au inceput sa aiba propria libertate , cei care sunt impotriva sunt batranii , ei uita ca o sa plece intr-o zi de pe acest pamant si vor lasa doar haos drept mostenire.. Sunt de parere ca ar fi o idee buna sa se acomodeze cu ce este nou si sa se gandeasca la viitorul mostenitorilor! Daca ar fi vreodata sa se inceapa o revolutie , dar nu violenta , in limita respectului , cu discuti , cu tot felul de intalniri in scopuri pasnice care sa aduca la o pace si la o mai buna colaborare. De asta nu intaintam noi! Ne place sa fim lenesi , sa fim condusi , apoi urlam daca ne taie din salariu ca ei sunt de vina, apoi ei ne dau 25% din ceea ce ne-au luat ca sa nu incepem ceva catastrofal…

              27 iunie 2015 la 11:06 am

              • Ca sa “uit”, trebuie sa fi stiut candva. Ori eu nu vad ca oamenii au inceput sa aiba propria libertate. Pe ce te bazezi cand afirmi asta?! “Batranii”, oamenii asa zisi “maturi” conduc lumea, dar SISTEMUL suntem noi, noi cei multi tineri, in varsta, lenesi, ignoranti, EGOLATRI. Batranii sunt bunicii si parintii tai, suntem cu totii in aceiasi oala. Faptul ca nu suntem la “ciolan”…nu inseamna nimic, atata timp cat nu ACTIONAM, cat nici macar nu REactionam si procedand astfel suntem complici.

                27 iunie 2015 la 8:42 pm

  6. Succes ! Sa ne spui rezultatul 🙂

    25 iunie 2015 la 6:09 pm

    • Multumesc :D, o sa va spun.. indiferent de rezultat..

      25 iunie 2015 la 6:25 pm

  7. Mult succes la bacalaureat si in viata!

    25 iunie 2015 la 2:57 pm

Lasă un comentariu